Advert
Advert
en iyi casino siteleri

Evlerinizdeki WiFi ağının süper güçlerinden haberiniz var mı?

California Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, kablosuz bağlantının (WiFi) başka amaçlar için de kullanılabileceğini ortaya koydu.

Evlerinizdeki WiFi ağının süper güçlerinden haberiniz var mı?
Evlerinizdeki WiFi ağının süper güçlerinden haberiniz var mı? Anadolu Havadis

En basit anlatımıyla WiFi teknolojisi, bir alan içerisinde kaç kişinin bulunduğunu bize söyleyebilir. Üstelik ortamda bulunan hiçkimsenin o ağa bağlı olmasına gerek olmadan. İnovasyonun sahibi Profesör Yasamin Mostofi, bir odanın içerisine bakıp WiFi sinyallerindeki değişkenlikleri ölçerek, içeride kaç kişinin olduğunu veya kaç tane objenin durduğunu hesaplayabildi. Ayrıca sadece duran objeleri değil, yürüyen veya koşan kaç kişi olduğunu da tespit edebildi.

Bu deneyi yapabilmek için mühendisler 70 metrekarelik bir alanın ters iki köşesine birer WiFi kartı yerleştirdiler. Bu iki kart arasında sinyal etkileşiminin ölçümü sayesinde, belirlenen alanda kaç kişinin yürüdüğünü tespit edebildiler. Bu tespit iki anahtar etkene dayandırıldı. İlk olarak yürüyen bir kişinin iki WiFi kartının arasında geçerken sinyal seviyesini düşürmesi, ki bu oldukça anlaşılır bir etken. ikinci ve ilginç olan etken ise insan vücudunun kendisine gelen sinyalleri yayması. İnsan vücudundan yayılan bu sinyallerin kaynağına geri dönmesiyle yapılan basit bir hesaplamayla o sırada o bölgede kaç kişinin yürüdüğü hesaplanabiliyor. Bu ölçümleme metoduna “multi-path fading” adı verildi. Araştırmacılar bu testleri hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda gerçekleştirdi ve her iki ortamda da testlerin başarılı sonuç verdiğini gördü. Bu ilgi çekici buluşun, enerji verimliliği, arama ve kurtarma çalışmaları ve iş hayatında kullanılabileceği düşünülüyor.

Bu yürüyen insanları saymakla alakalı bir proje. Ki bu çok zorlu bir iş” diyen Mostofi, “Küçük bir alanda yürüyen bir çok insanı doğru bir şekilde saymak, üstelik bunu WiFi sinyal gücü üzerinden yapmak gerçekten çözülmesi zor bir problemdi” diye ekledi.

Ayrıca “Mağazalar alışveriş yapan müşterilerini bu teknoloji ile sayarak daha iyi iş planları oluşturabilirler” diyor Mostofi. Kulağa oldukça mantıklı gelen bir örnek. İş hayatında buna benzer sayısız örnek düşünülebilir.

Yine Mostofi’ye göre eğer bu teknolojinin üzerinde başka sistemler geliştirilir ve entegre edilirse, bunun enerji tüketimini azaltacak bazı projelerde kullanılabileceğini söylüyor. WiFi teknolojisinin bir alanda kaç kişi bulunduğunun bilinmesine olanak tanıması, akıllı evler veya akıllı binalar için bir avantaja dönüştürülebilir. Zira evin veya binanın içerisindeki kişi sayısına göre bina içerisindeki havalandırmanın (veya ısıtma sisteminin) otomatik çalışması sağlanabilir. Havalandırmayı sürekli sabit olarak çalıştırmaktan çıkarıp, gerçek verilere dayalı bir şekilde otomatik çalışmasını sağlamak enerji tasarrufu anlamına gelecektir. Tıpkı WiFi tabanlı ve sensörlü termostat teknolojisi Nest’in yaptığı gibi. Mostofi bir sonraki amacının bu iki WiFi tabanlı teknolojiyi birleştirmek olduğunu iletti. Kablosuz ağ (WiFi) gibi günlük hayatımızın normal bir parçası haline gelmiş bir teknolojinin, uzun yıllar sonra bu kadar sıradışı bir kullanımı olabileceği kimin aklına gelirdi? Yasamin Mostofi bu basit buluşuyla bir çok soruna çözüm yaratmış olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor