Advert
Advert
en iyi casino siteleri

Efendimiz ile İlgili O Bilgi İlk Kez Divan-I Hikmet’te Verildi

Divan-ı Hikmet’in edebî ve tasavvufî yönleriyle ele alınarak incelendiği “Divan-ı Hikmet Okumaları” programında konuşan Prof. Dr. Musa Yıldız, Peygamber Efendimiz’in gariplerin gönlünü hoş tuttuktan sonra Mirac’a yükseldiği bilgisinin ilk kez Divan-ı Hikmet’te verildiğini söyledi.

Efendimiz ile İlgili O Bilgi İlk Kez Divan-I Hikmet’te Verildi
Efendimiz ile İlgili O Bilgi İlk Kez Divan-I Hikmet’te Verildi Anadolu Havadis

Esenler Belediyesi’nin Hoca Ahmet Yesevî Kültür Sanat Sezonu’na özel olarak hayata geçirdiği “Divan-ı Hikmet Okumaları” programı, Ahmet Yesevî Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın anlatımıyla Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

Divan-ı Hikmet’in birinci hikmetinin yedinci dörtlüğünü açıklayarak derse başlayan Yıldız, “Hoca Ahmet Yesevî, bu beyitlerde Peygamber Efendimiz’in ‘Akıllıysanız gariplerin gönlünü alın’ sözünü tekrarlıyor. Yesevî Hz., birinci hikmetin dördüncü dörtlüğünden itibaren ‘garip’ vurgusu yapmaya başlamıştı.” diyerek, Yesevi Hz.’nin de yetim konusuna önem verdiğini söyledi.

ZENGİNİN DEĞİL GARİBİN YANINDA OLUN

Divan-ı Hikmet’te Hoca Ahmet Yesevî’nin daha önce hiçbir yerde karşılaşmadığımız orijinal bir bilgiyi verdiğini söyleyen Yıldız, “Peygamber Efendimiz’in gariplerin gönlünü hoş tuttuktan sonra Mirac’a yükseldiğini, Miraç’la şereflendiğini ilk defa bu eserde söylemişti Hoca Ahmet Yesevî. Garip, fakir ve yetimleri hoş görmenin onlarla beraber olmanın ne kadar önemli olduğunu orijinal bir bilgi olarak Hoca Ahmet Yesevî Hazretleri’nin hikmetlerinde görmüştük. Hoca Ahmet Yesevî, Allah sevgisiyle donanmış bir aşk adamı ve bir Peygamber aşığı olarak hep Peygamber Efendimiz’i takip ediyor. Yedinci dörtlüğe baktığımızda da gariplerin önemini görüyoruz. Peygamber Efendimiz (S.a.v.) Hz. Hatice validemizin ilk eşinden olan çocuğu Hind’e kol kanat geriyor, onu yetiştiriyor ve onunla ilgileniyor. Peygamber Efendimiz savaşta şehit düşen sahabelerin çocuklarıyla da ilgileniyor, onlara kol kanat geriyordu. Bir hadiste ‘Garip, gurbette Allah yolundaki mücahit gibidir, gariplere ikram ediniz. Çünkü; kıyamette onların şefaat hakkı vardır, umulur ki onların şefaatiyle kurtulursunuz.’ deniliyor. Fakat günümüze baktığımızda herkes gariplerin değil, zenginlerin etrafında. Ama öbür dünyada Peygamber Efendimiz’le, o büyüklerimizle, şehitlerle birlikte olmak istiyorsak Peygamber Efendimiz (S.a.v.)in dediğini yapmamız gerekiyor. Garibe yardım eden cenneti hak eder. Gariplerin yardımcısı Allah ve Resulü’dür. ” ifadelerini kullandı.

“AKILLIYSAN GARİPLERİN GÖNLÜNÜ ALMAYA ÇALIŞ”

Yedinci dörtlüğün üçüncü mısrasında Necm Sûresi 29. ayete hatırlatma yapıldığını söyleyen Yıldız, “Bu ayeti şöyle bir hatırlayalım. ‘Öyle ise Kuran’dan yüz çeviren ve dünya hayatından başka bir şey istemeyen kimselerden yüz çevir.’ Hoca Ahmet Yesevî de bu ayete telmih yapıyor ve bu dörtlükte kendisine hitap ederek, ‘Akıllıysan gariplerin gönlünü almaya çalış. Hayata bir yetim olarak başlayan Peygamber Efendimiz (s.a.v) gibi diyar diyar dolaşarak yetimleri ara, dünyaya meyl eden soysuz insanlara meyl etme. Ben onlardan yüz çevirdim ve bir deniz gibi coşup taştım.’ diyor” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor