RAMAZAN'DA HELVA SOHBETLERİ

RAMAZAN'DA HELVA SOHBETLERİ

Esenler'de, Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Osmanlı gelenek ve kültüründen izler taşıyan "Çınaraltı Helva Sohbetleri" büyük ilgi görüyor.

KÜLTÜR - SANAT - 2019-05-24 02:30:12

Esenler Belediyesi'nin on bir ayın sultanı Ramazan'ın tüm ilçede doyasıya yaşanmasını sağlayan projelerinden birisi olan "Çınaraltı Helva Sohbetleri" ile Esenlerliler keyifli bir vakit geçiriyor. Esenler'in sokaklarında teravih namazı sonrası gerçekleşen etkinlikte, vatandaşlar hem muhabbete ortak oluyor hem de belediyenin helva  ikramıyla ağızları tatlanıyor.

İLAHİ VE EZGİLER, İLMİ HİKÂYELER

Osmanlı'dan miras kalan bir geleneğin yaşatıldığı Çınaraltı Helva Sohbetleri'nde, ESEV Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür ilmi, tarihi ve manevi hikâyeler anlatıyor. Ramazan ruhunun canlandığı sohbetlere, Esenler Belediyesi Sanat Evi hocaları da ud, gitar, bağlama ve ney sazlarıyla icra ettikleri ilahi ve ezgilerle eşlik ediyor.

Helva ikramıyla tatlanan sohbetlere ezgilerle eşlik eden ESEV hocaları, "Merhaba Ya Şehri Ramazan", "Derman Aradım Derdime", "Sevdim Seni Canlar Canı" ve "Mekke Mekke Güzel Şehir" gibi  eserleri icra ederek,  vatandaşlara keyifli Ramazan akşamları yaşatıyorlar.

RAMAZAN AYI SILA-İ RAHİM AYI

Ramazan ayının değerlerimize ait hassasiyetlerin yeniden canlandığı bir ay olduğunu ifade eden Kömür, "Sıla-i rahim, ahde vefa gibi değerler Ramazan ayında başlayarak tüm yıl yaşatılmalı. Ramazan aynı zamanda bir letafet, incelik ayıdır. Bizim kültürümüzde sadaka taşları geleneği vardır biliyorsunuz. Anadolu'da şehrin en büyük camisinin önünde sadaka taşı bulunur, şehrin zengini buraya para bırakır, yoksul ise bu taşın içine avuçlarını sokarak para alır. Fakat kim para bırakıyor, kim para alıyor belli olmaz. İncelikli bir diğer geleneğimiz ise diş kirası. İstanbul'da yaşayan zenginler, yoksulları iftara davet ederler ve iftardan çıkarken ev sahipleri keseler içerisinde misafirlere altın takim ederlermiş. Onları incitmemek için de şöyle derlermiş, 'Geldiniz yemeğimizi yediniz, dişleriniz aşındı. Bu da diş kiranız.' İşte biz bu inceliği hayatımızın her alanına yayarak hareket etmeliyiz" şeklinde konuştu.

 

DİĞER HABERLER