Advert
Advert
en iyi casino siteleri

AHMET TEVFİK İLERİ ESENLER’DE ANILDI

Esenler Belediyesi “Bir Vefa ve Hizmet Adamı: Ahmet Tevfik İleri” seminerine ev sahipliği yaptı. Edebiyatçı yazar Sadık Yalsızuçanlar Öğretmenler Günü’nde 1950’li yılların efsanevi Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri’yi meraklılarına anlattı.

AHMET TEVFİK İLERİ ESENLER’DE ANILDI
AHMET TEVFİK İLERİ ESENLER’DE ANILDI Anadolu Havadis

Esenler Belediyesi Öğretmenler Günü’nde anlamlı bir seminere ev sahipliği yaptı. Elli yıllık ömrüne pek çok hizmet sığdırmış münevver politikacı Ahmet Tevfik İleri’yi edebiyatçı yazar Sadık Yalsızuçanlar anlattı. Kapatılan imam hatip okullarının yeniden açılmasına öncülük eden ulaştırma, bayındırlık ve kültür sanat alanında hatırı sayılır projelere imza atan İleri ile ilgili Yalsızuçanlar, edindiği bilgileri ve derlediği mektupları Esenlerli vatandaşlara anlattı.

‘ÖNCE MEMLEKETİMİZİ SONRA BİRBİRİMİZİ SEVECEĞİZ’

Sadık Yalsızuçanlar Ahmet Tevfik İleri’nin hayat hikayesinde önemli bir yere sahip olan eşi Vasfiye Hanıma da değinerek, “Ahmet Tevfik Bey tam bir memleket aşığı, vatan sevgisiyle yanıp tutuşan bir adam. Nişanlıyken âşık olduğu nişanlısı Vasfiye Hanım’a, ‘Yakında evleneceğiz, pek mesut olacağız. Senden bir tek şey istiyorum. Önce milletimizi ve memleketimizi seveceğiz, sonra birbirimizi seveceğiz. Memleketimize ve milletimize duyduğumuz aşk birbirimize duyduğumuz aşka mukaddem olmalı’ diyor. Vasfiye Hanım’la ilk evlendikleri yıllardan Yassıada’daki sürgün yıllarına kadar aralarındaki sevgi bağı ve heyecanın hiç eksilmediğini bu mektuplardan görmek mümkün. Ayrıca Tevfik Bey memleketine hizmet için o kadar çok çalışan bir adam ki görev için gittiği yaşam şartları elverişsiz bir yerde evlatlarından birini zatürreden kaybediyor” dedi.

‘BAKAN OLDUĞUMU İMZA ATARKEN HATIRLIYORUM’

Yalsızuçanlar Tevfik Bey’in hayat hikâyesi ve verdiği hizmet mücadelesinin önemine değinerek mektup örneklerinden birkaçını okuyarak şunları ekledi:

“İmam Hatip okullarını kurarken çok zorluklarla karşılaşıyor. Tevfik Bey o yıllarda Celaleddin Ökten Hoca ile birlikte koşturuyor. Karşı çıkanlar, aykırı bulanlar ve siyasetteki tepkilerle birlikte Tevfik Bey büyük bir yükün altına giriyor. Sadece bu meseleyle ilgili değil yapacağı her çalışmada sürekli bir engelle karşılaşıyor. Verdiği mücadele Tevfik Bey’in Yassıada’daki soruşturmasıyla son buluyor. Mal varlığı araştırılan Tevfik Bey’in kendisi Ulaştırma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yapmış olmasına ve evvelinde de mühendis olmasına karşın ne evi, ne arabası ne de bankada parası vardır. Yaşları yakın olan kızları üç dönem aynı okul üniformasını giyerlermiş. Zaten Tevfik Bey de ”Bakan olduğumu ancak imza atarken hatırlıyorum” der. Ne yazıktır ki vatana ihanet suçundan yargılanmıştır” şeklinde konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor