Advert
Advert
en iyi casino siteleri

ÜSKÜDAR'DA EBRU VE HAT SANATI NEVMEKAN SAHİLDE BULUŞTU

Üsküdar Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Nevmekan Sahil'de sergiler devam ediyor.

ÜSKÜDAR'DA EBRU VE HAT SANATI NEVMEKAN SAHİLDE BULUŞTU
ÜSKÜDAR'DA EBRU VE HAT SANATI NEVMEKAN SAHİLDE BULUŞTU Anadolu Havadis

Çinli Hattat Haji Noor Deen Mi Guang Jiang ve Ebru sanatçısı Üstad Hikmet Barutçugil'in eserlerinin yer aldığı "İpek Yolu Ebru ve Hat Sergisi" sanatseverlerin yoğun katılımıyla ziyarete açıldı. 
İslam hat sanatında ustalaşmış ve Çin’in geleneksel Arapça hattatı olarak bilinen Çinli hattat Haji Noor Deen Mi Guang Jiang’ın eserleri Nevmekan Sahil'de sergilendi. 
Çinli Hattat Haji Noor Deen, Usta Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil'in yaptığı ebrunun üzerine hatt sanatını işleyerek farklı bir konsepte imza attılar.undefined

Sergiye, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Eski Kaymakamı Mustafa Güler, Hattat Hasan Çelebi, Hattat Mustafa Derman, Ebruzen Hikmet Barutçugil, Hattat Haji Noor Deen Mi Guang Jiang katıldı.

Sergi açılışında konuşan Başkan Türkmen, " Ebruzen Hocası Hikmet Barutçugil hocamızın çok değerli eserlerini burada Üsküdar halkı ile buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hikmet Hocamız ve Çinli Hattat Haji Noor Deen Mi Guang Jiang İpek Yolu adını verdiği bu sergide birbirinden kıymetli ve değerli eserlerini Nevmekan Sahil’de 143 hatt ve ebru sanatından oluşan eserleri sergileyecek.
Bu güzide sergi tesadüfen Üsküdar’da düzenlenmiyor. Üsküdar tarihi boyunca Ebru ve hatt sanatının büyük ustalarına her zaman ev sahipliği yapmış bir şehir. Burada yüz yıllardır süregelen bir birikim var. Bu iki sanata da aşinayız. Bu yüzden İki sanatçımızın da Üsküdar’da buluşması gayet doğal. Biz de büyük bir mutlulukla ev sahipliği yapıyoruz.
Başta Üstadımız Hattat Hasan Çelebi olmak üzere hattın ustaları burada. Onların yanında söz söylemek bizim haddimize değil. Ebru üzerine böyle özel bir sanat, özel bir ustalık, Üsküdar'da ve tüm İstanbul, tüm Türkiye'de meraklısı için iyi bir fırsat olduğuna inanıyorum." dedi.

Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere yüzü aşkın kişiye icazet veren Hattat Hasan Çelebi de açılışa katıldı. Çelebi açılışta yaptığı konuşmada, Üsküdar’ın her zaman sanata ve sanatçıya destek verdiğine vurgu yaptı. Çelebi, “ Geçen sene Çinli Hattat Haji Noor Deen Mi Guang Jiang bana gelerek icazet aldı. Bugün burada eserlerini İpek Yolu’nda Hikmet Barutçugil ile sergilemelerinden dolayı son derece gururlu ve mutluyum.” Dedi.

Hikmet Barutçugil'de konuşmasında, "Barutçugil, sanatçının Hattat Hasan Çelebi'den icazetli olduğuna işaret ederek, "İcazet merasiminde bu sergiyi konuşup planladık. Benim yüzlerce ebrularımdan seçtiklerini Çin'e götürdü. Orada yazdı. Çok eski bir yöntem olan kağıdı kumaşa yapıştırma işi var. O da geleneksel bir Çin zanaati olarak bugüne kadar gelmiş. O şekilde bitirdi ve bugün sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz." diye konuştu.

undefined

Çinli Hattat Haji Noor Deen Mi Guang Jiang ise Türkiye'ye ilk defa 2008'de Hasan Çelebi'den Arapça hatt sanatını öğrenmek üzere geldiğini dile getirdi.
Haji Noor Deen, "Hepinizin bildiği gibi bu sergimizin adı olan 'İpek Yolu', Çin'de başlayıp İstanbul'da biten bin 500 yıllık bir yolculuk, serüven olarak biliniyor. Vaktiyle bu sadece ticaret yoluydu ancak zamanla çeşitli yansımalar sonucu kültür, sanat faaliyetlerine de şahit oldu. Oradan ilham alarak, Hikmet Barutçugil'in ebrusuyla, benim mütevazı Çin fırçamla, bu iki ucu birleştirmeye çalıştık. Sonuçta gördüğünüz eserler ortaya çıktı. Bu sergi aynı zamanda Türk-Çin dostluğunu da yansıtmaktadır." dedi.

Küratörlüğünü Meyçem Ezengin'in yaptığı sergi, 31 Ekim'e kadar görülebilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
EROKSPOR KENDİ SAHASINDA KAYBETMİYOR
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor
Yayalar’ı Ankara Caddesi’ne bağlayan sokak genişletiliyor